Csörgő László, vezető trénerünk tippjei, hasznos tanácsai, hogy a megváltozott, téli körümények ellenére is biztonsággal induljunk útnak!

1) Abroncsok – Téli gumi

Kifejezetten csak téli gumival induljunk útnak, nem javasolnám a 4 évszakos megoldást sem. Ne felejtsük el leellenőrizni a gumi életkorát, 4-5 éves gumit már feltétlenül cseréljük le! Különösen fontos a profilmélység és az életkor, hólánc is legyen a csomagtartóban, amennyiben a hegyekbe tartunk!

2) Folyadékok a gépjárműben

Fagyálló folyadékokkal töltsük fel gépművünket, ez igaz a hűtő- és ablakmosó folyadékokra egyaránt!

3) Üzemanyag

Különösen hosszabb utazás előtt, de szélsőséges időjárási körülmények között se feledkezzünk meg az üzemanyagról, bármikor kerülhetünk váratlan helyzetbe, legyen tele az üzemanyagtartály!

4) Időben elindulni

Induljunk el időben utazásaink előtt, tájékozódjunk az útviszonyokról, a forgalmi helyzetről, az időjárási körülményekről!

5) Megfelelő öltözék

Semmiképp se vezessünk kabátban, akadályozza a biztonságos kormánykezelést! 

6) Jégkaparó, jégoldó

Tiszta, letakarított, hó mentes autóval induljunk csak el, legyen nálunk jégkaparó, jégoldó! Minden esetben a teljes ablakfelületet tisztítsuk meg, ne feledkezzünk el a tetőről sem! Egy hirtelen megállás, fékezés esetén, a tetőn maradt hó könnyen a szélvédőre csúszhat, akadályozva a látási körülményeinket! Ugyanolyan fontos a láthatóság is, ne maradjon ki a lámpák letakarítása sem!

+1 Felkészült sofőr

Tervezzük meg gondosan útvonalunkat a téli időszakban, tájékozódjunk az aktualitásokról,használjuk bátran a navigációs online alkalmazásokat! Fontos, hogy mentálisan is legyünk felkészültek, koncentráljunk a vezetésre, zárjuk ki a gondokat, konfliktusokat! Öltözzünk össze utastársainkkal, ne kelljen az út során a fűtést állítani, teremstsünk kellemes klímát és hangulatot a zavartalan utazásért!