Félreértés ne essék, nem a koronavírus egészségügyi kockázatára célzunk – inkább a közlekedésre gyakorolt, igen veszélyes „mellékhatásáról” ejtenénk néhány szót.

A rendkívüli helyzet kapcsán hozott szigorító intézkedések hatása szemmel látható a közlekedésben is: a határzárról, illetve az iskolák és üzletek zárva tartásáról szóló kormányrendelet bevezetésének napjától (március 16.) drasztikusan csökkent a forgalom a hazai utakon. Ez persze jó hír azok számára, akiket munkájuk, halaszthatatlan teendőik most is nap, mint nap a volán mögé szólít: még az amúgy stabilan dugóveszélyes útszakaszokon is gond nélkül, lendületből suhannak át, csökken a menetidő és a fogyasztás.

A vírusveszély kapcsán megváltozott forgalmi viszonyoknak (és élethelyzetnek!) azonban lehetnek negatív hatásai is!

A gyér forgalom okán a megszokottnál sokkal ingerszegényebb környezetben autózunk, ami csökkenti éberségünket (növeli a reakcióidőt!).Gondolataink akaratlanul is elkalandoznak az egzisztenciális/egészségügyi létbizonytalanság kapcsán.

Szokás szerint telefonálunk, esetleg a navigáció utasításaira figyelünk.…és találkozunk egy éppen hasonló „üzemállapotban” lévő közlekedőtársunkkal!

A tanulság: a közlekedés mindig veszélyes üzem – még napjainkban is! Vezetés közben mindig az útra, a forgalomra koncentráljunk, ne hagyjuk, hogy bármi más, kevésbé fontos cselekvés elvonja figyelmünket a vezetésről!