„A téli időszakban különösen fontos a tudatosság az utakon. Idén a Magyar Gyermekmentő Alapítványt és a Peter Cerny Alapítványt is támogatjuk egy vezetéstechnikai tréninggel, hogy a legnagyobb biztonságban tudjuk őket és kis betegeiket is útjuk során!

Az volt a célunk, hogy mi is segíthessünk azoknak, akik nap mint nap fáradhatatlanul életeket mentenek és másoknak segítenek” – mondta el Reinhard Platzer a drivingcamp vezérigazgatója.

Az év vége stresszes időszak, indul a karácsonyi hajrá, hideg van, az utak csúsznak, hamar sötétedik, a dugókról nem is beszélve. 

Összegyűjtöttünk pár tippet a drivingcamp szakértőivel, hogy biztonságba tudd magad, szeretteidet, és azokat az elhivatott életmentőket, akik az ünnepek alatt is elképesztő hivatástudattal, áldozatkészen segítenek bennünket.

A drivingcamp szeretne abban is segíteni, hogy minél több autóvezetőhöz eljttassuk a mentőautó vezetők kéréseit. Ezek betartásával te is részese lehetsz a hatékony segítségnyújtásnak! 

Nagy élmény volt számunkra, hogy a Peter Cerny koraszülött mentő Alapítvány "gépészei" elfogadták meghívásunkat és részt vettek vezetéstechnikai tréningünkön!

Miután a pályaprogram véget ért, elbeszélgettünk munkájukról, tapasztalataikról.

Megtudtuk, hogy a többnyire 1000 grammnál is kisebb apró babák szállítása és ellátása sokkal bonyolultabb és rizikósabb feladat, mint más betegeké. Gyakran nem halljuk a szirénát, csak a fényjelzést, mert az éretlen szervezetnek hatalmas stresszhatást okoz az ilyen mértékű zaj. Ezért is közlekednek gyakran 30 km/h-ás sebességgel! Gyorsabban haladva egy esetleges vészfékezés, hirtelen irányváltás végzetes traumát okozhat, akár össze is omolhat a kis beteg. Legjobb, ha egyenletes sebességgel autózhatnak, a legkevesebb manőverrel.

Ebben segíthetjük őket leinkább!

Fontos, hogy biztosítsuk a mentőfolyosón való zavartalan haladásukat! Magyarországon néhány éve vezették be az úgynevezett mentőfolyosót a gyorsforgalmi utakon. Ha valaki megkülönböztető jelzéssel érkezik mögülünk, mindig a két sáv szélső oldalára húzódjunk, középen utat engedve a segítségnek. A leállósáv használata autópályán ebben az esetben is tilos!

Ahhoz, hogy időben segítséget tudjanak nyújtani, és utasaikat biztonságban eljuttassák a kórházba, biztosítani kell az egyenletes és szabad útvonalat a haladáshoz.

Mindig figyeld a visszapillantó tükröt és alacsony hangerővel halgass zenét! Így időben felkészülhetsz a mentő érkezésére.

Ne fékezz a mentő előtt, lassítással és irányjelző használatával húzódj az út megfelelő oldalára!

Mindig figyeld az előtted és mögötted közlekedőket!

Soha ne használd fel a mentőautó elsőbbségét arra, hogy őt követve előbb érkezz meg uticélodhoz!!!Éppen elég külső körülményre kell koncentrálniuk anélkül is, hogy néhány türelmetlen sofőr a nyomukba eredne!

Legyél te is tudatos sofőr, figyelj oda és adj szabad utat a segítségnek!