Ebben a helyzetben mindennapi használati eszközünk, a gépkocsink fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg.

Első lépés az autó alapos kitakarítása, ahol fokozottan ügyeljünk az elhasznált papírzsebkendők kidobására. A műszerfal, tartórekeszek portalanítása, szőnyegek, ülések kiporszívózása szintén az alaptakarítás része legyen.

A gyakran éritett felületek a használat alkalmával zsírosak lesznek, hamar elkoszolódnak. Érdemes fokozott gondossággal fertőtleníteni többek között a következő felületeket: kormány, kormánykapcsolók, ablakemelők, sebességváltó, kilincs, irányjelző és egyéb kapcsolók, kartámasz, biztonsági öv, navigáció-rádió kezelőszervei. Ezeket alaposan törölgessük át fertőtlenítő kendővel, amely minden felületről eltávolítja a lerakódott szennyeződést. A helyzetre való tekintettel érdemes a napi rutinba beilleszteni ezen fertőtlenítését. Ezek mellett érdemes a szélvédő belső felületének a gyakoribb takarítása is, hiszen a szennyeződések ide is lerakódhatnak.

Ha ezzel megvagyunk, érdemes ügyelni minden indulás előtt a kezünk alapos fertőtlenítésére, hogy a vírusokat ne adjuk át a tiszta felületekre.

A szennyeződések, vírusok nem csak a felületeken, hanem a gépkocsi szellőző rendszerében is megtelepedhetnek, ezek használata közben pedig a gépkocsi légterébe keverednek és belélegezzük őket. Ezért érdemes tavasszal, a gyakori klímahasználat megkezdése előtt a rendszer kitakarítása, fertőtlenítése. Erre használhatunk otthon különböző tisztító sprayket, de szakemberre is bízhatjuk a takarítást. Ahhoz, hogy az utastérbe jutó levegő tiszta legyen, nem elegendő pusztán a szellőzőrendszert kitakarítani: egy klímatisztítás után ajánlott a pollenszűrő cseréje is. A pollenszűrő feladata, hogy felfogja a levegőben lévő port, pollent és olyan részecskéket, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre.

A kialakult COVID-19 vírus helyzetre tekintettel ajánlatos a teljes utastérfertőtlenítése ózonos tisztító berendezéssel. A készülék vegyi adalékok nélkül, az ózon agresszív oxidáló hatása segítségével elpusztítja a gombákat, atkákat, a baktériumokat, vírusokat.

Ahhoz, hogy a napi rutinunk része legyen a gépkocsi belső fertőtlenítése, tartsunk az autóban antisztatikus kendőt, fertőtlenítő, antibakteriális törlőkendőt, kézfertőtlenítő folyadékot, papírzsebkendőt, és alkoholos szélvédő tisztító folyadékot.