A COVID-19 nem csak a személyes higiéniai rutinjainkat írja át, hanem az autóhasználati szokásainkat is. Van, aki kényszerűségből, van, aki a józan belátása miatt használja kevesebbet az autóját. Az autó szempontjából az ok nem is érdekes. Tekintsük át mit tehetünk azért, hogy amikor majd vége a rendkívüli helyzetnek, úgy kezdhessük újra rendszeresen használni az autónkat, hogy az a legkevésbé szenvedi meg a kényszerpihenőt.

Bár elsőre furcsán hangozhat, de a legjobb állagmegóvás a használat. A motor kopásának legnagyobb részéért a hidegindítás felelős, aminek a hatása annál nagyobb minél többet áll az autónk. Ugyanis a maradék olajcseppecskék is leszivárognak a kenendő felületekről.

Az üzemanyagból (benzin és gázolaj) sok állás hatására különválnak az összetevők (benzin-etanol-víz) és meggátolhatják, vagy nehezíthetik az indítást.

A gumikra is lehet hatása a sok egyhelyben állásnak, főleg, ha az ideálisnál kicsit alacsonyabb a nyomás, ugyanis deformálódhat az abroncsunk az egyenlőtlen terheléstől.

Ha tehetjük, parkoljuk az autónkat olyan helyre, ahol legalább a déli időszakban árnyékot kap. Az UV sugárzás könyörtelen.

Amennyiben van garázsunk, érdemes egy olyan töltőt is beszereznünk, ami karban tartja az akkumulátorunkat. Pár ezer forintért kapható ilyen a diszkont áruházakban.

Tehát érdemes hetente legalább egyszer beindítanunk az autót és megjáratni. Ha nem tudjuk töltőre tenni, akkor legalább 10km -es gurulásra induljunk, ez segít visszatermelni az indítással veszített töltöttséget az akkumulátorba. Összekeveredik az üzemanyag a tartályban, és kicsit a fékrendszert is használjuk. Arról nem is beszélve, hogy aki szeret vezetni, annak pici kikapcsolódás is az aggasztó hírek olvasásából a stresszből és az ingerszegény környezetből. Szintén kikapcsolódás ilyen szempontból, ha lemossuk az autónkat és belülről is kitisztítjuk, lefertőtlenítjük.

Tehát az autónkról való gondoskodás a saját mentális jólétünkre is pozitívan hat! :)