Az autónk szokásos takarítása nem csak a kellemes utazási élmény egyik előfeltétele, hanem az egészséges mikrokörnyezet kialakítása is. Jelen esetben nem csak az összegyűlt szemét kidobására, a már szinte kitekintésre alig alkalmas „hártyás” szélvédőbelsőre gondolunk, hanem a COVID-19 által komolyan előtérbe került tisztítandó belső területekre is.

A gépjárművek – főleg az utastér – tisztántartása kiemelt jelentőséggel bíró feladataink közé kell, hogy tartozzanak az elkövetkező időszakban.

Mielőtt belevágnánk a takarításba, érdemes visszagondolni, hogy mikor tisztítottuk ki a klímát! Ha aktuális, akkor ejtsük meg, hiszen a légrendszerben lerakódott baktériumoktól is illik elköszönnünk!

Ez után lehetőség szerint a külső mosással kezdjünk. Persze ezt nem kell minden nap megejteni, de az első „nagytakarítás” során igen ajánlott, különös tekintettel a karosszériaelemek szűkebb illesztési vonalainál. Figyelembe kell venni, hogy az említett vírus fémen és műanyagon akár 72 óráig is életképes maradhat.

A belső terek takarítását porszívózással kezdjük, hiszen a vírus a porszemekre tapadva tud vándorolni a belső térben. Mind a porszívózást, mind a későbbiekben a törölgetést fentről lefelé haladva célszerű végrehajtani. Kiemelendő, hogy egy ecset segítségével sokkal hatékonyabban tudunk takarítani olyan helyeken is (pl. találkozási ívek; vékony, kárpittal burkolt karosszéria elemek; üléstartó sínek mellett; légbeömlő nyílások szabályozó gombjai; váltókar és környéke; kapcsolókarok töve; stb.) ahová a porszívócső szűkítő elemei sem férnek.

Válasszuk ki a megfelelő takarítószert és permetezzük be az autónk belső terét, majd papírtörlővel, ronggyal töröljük le! Nagy hangsúlyt fektessünk a kezelőegységek fokozott tisztántartására, például: kormánykerék, váltókar, irányjelző kapcsoló, világításkapcsoló, napellenző, kesztyűtartó, rádió kezelőgombok, ajtó- és csomagtér nyitó kilincsek, kapaszkodók, műszerfal, légbeömlő nyílások lamellái, különböző tároló rekeszek, stb.

Ne felejtsük el az üvegfelületet sem megtisztítani alkoholos tisztítószerrel!

Végezzünk próbát a tisztítószerrel az első használat előtt egy nem annyira feltűnő belső elemen, hogy nem okoz -e elszíneződést!

Ha megvagyunk a „nagytakarítással”, akkor célszerű a gépjármű használata függvényében 2-3 naponta takarító kendővel (W5, Sanitol, Domestos, stb.) áttörölni a fent említett részeket.

A takarítás során keletkezett hulladékokat (törlőrongy, papírtörlő) ne tároljuk, dobjuk ki!

Az így kitisztított gépjárművel közlekedi nem csak „vírusmentesebb”, hanem pszichésen kellemesebb is.